Upoznajte Emu Upoznajte Filipa

• Učiteljica razredne nastave •

Dobar dan!

Ja sam Marija Potiha. Imam 29 godina do daljnjeg. Imam sestru blizanku, Katarinu, koja je naše djetinjstvo učinila nezaboravnim i starijeg brata Ivana kojem smo mi i dan danas male sestre. Najponosnija sam teta dječacima Dominiku i Patriku. Kad nismo bile u školi vozile smo se na zadnjaku, rolale, igrale smo se učiteljica, žmire, lopova i žandara i drugih uličnih igara. Ona je danas fizioterapeut, a ja učiteljica u Novoj školi.

Na fakultetu su nam predstavili dva tipa učitelja – Pedantera i Kreatilu. Pedanter je jako ozbiljan, strog, usmjeren na znanje učenika, red, rad i disciplinu. Kreatila je empatična, emotivno se veže za svoje učenike, koristi najsuvremenije načine poučavanja, govori kao žirafa velikog srca i uvijek ima vremena za još jednu aktivnost. Od svih Pedantera i Kreatila koje sam upoznala i susrela u svom radu, izdvojila bih jednu od mojih najdražih, najkreativnijih i najvećih žirafa – moju prijateljicu i vječnu cimericu Moniku. Uz nju je moj Pedanter dao priliku uvesti malo „nereda“ u silnoj organiziranosti i posvetiti se učenicima prvenstveno kao pojedincu i djetetu, s različitim željama, motivacijama, razlozima za smijeh i implementirati najmaštovitije metode poučavanja.

Nakon školovanja odradila sam stručno osposobljavanje u Vinkovcima i preselila u London. Tamo sam radila kao dadilja, učiteljica djece s posebnim potrebama, učiteljica drugog razreda i učiteljica hrvatskog jezika kao stranog jezika. Taj me grad i rad obogatio multikulturološkim iskustvima, motivirao za rad Montessori pristupom, ohrabrio i upoznao s mnoštvom izuzetnih gradova i još više osoba, velikih i malih.

Ni za jednu drugu školu ne bih zamijenila radni ili slobodan dan u Engleskoj. Nova škola je svakim učenikom i svakim učiteljem sve snažnija u ostvarenju svoga cilja – poučavanja djece suvremenim metodama i praktičnim radom. Presretna sam i zahvalna što mogu biti dio takve zajednice, a tako blizu najdražima.