Upoznajte Mariju Upoznajte Jasnu

• Učitelj hrvatskog jezika •

Zovem se Filip Karačić i magistar sam hrvatskog jezika i književnosti te povijesti umjetnosti, a u Novoj školi radim kao profesor hrvatskog jezika. Odmalena me prate upitnici, pa sam u osnovnoj počeo kreirati zagonetke i pisati pitanja za kvizove, što se do danas pretvorilo u nešto više od samog hobija.

Kad ne provodim dane u kreiranju zagonetaka te stvaranju i vođenju kvizova, vrijeme posvećujem čitanju svega i svačega, od književnosti i stripa do enciklopedija i leksikona... Obožavam gledati filmove, pratiti društvene teme, visoku i pop-kulturu, a povremeno o tome pišem osvrte ili crtice. Smatram da moj dan nije ispunjen ako nisam prolistao barem nekoliko stranica časopisa ili knjige, slušao glazbu, pogledao film i povećao kvržicu na srednjem prstu desne ruke nastalu od neprestanog piskaranja. Potajno se nadam da ću kad-tad objaviti vlastitu knjigu. Ili dvije. Kada nisam zatvoren u svojim mislima i kreiranju zagonetaka i(li) pitanja, vrijeme provodim u šetnjama, na kavama i kvizovima ili igrajući mali nogomet.

Različita su profesorska, kreativna i druga iskustva u potpunosti učvrstila moju ideju o zanimanju profesora hrvatskog jezika kao odgovornog i zahtjevnog, ali plemenitog i poticajnog zanimanja. Smatram da se u nastavi različita znanja trebaju prenositi na mlađe generacije, ali i da profesor mora znati kako učiti od svojih učenika, jer djeca su najbolji postavljači pravih pitanja kojima to dolazi prirodno. U mom slučaju, sve moje zagonetke, pitanja, ideje i ostale životne radosti tu su upravo zbog one iskre koju njegujem od djetinjstva.