Upoznajte Tatjanu Upoznajte Irijandu

Učiteljica razredne nastave • Montessori pedagog
Korak po korak • Čitanje i pisanje za kritičko mišljenje

Dobar dan!

Ja sam Martina Čretni. U malom zagrebačkom kvartu provela sam veselo djetinjstvo. Praznike sam provodila s bratom, kod baka i djedova  u Samoboru, gdje danas živim. Bila sam jedna jednostavna djevojčica koja se puno igrala, provodila slobodno vrijeme u parku, plesala ritmiku, pjevala u zboru, svirala melodiku i štošta drugo. Obiteljske večeri provedene uz gitaru koju nam je svirao tata i priče koje nam je pričao, ostavile su vrijedan trag do danas. Prvi dan škole... Prvo što sam uočila kod svoje učiteljice bila je izbočena kost nožnog palca u otvorenim sandalama. Ono važno u njoj, okom nevidljivo, bilo je nešto toplo, srčano, smirujuće. Ubrzo sam se počela zatvarati u kupaonu i pisati kredom po pločicama glumeći učiteljicu. Većina dostupnih knjiga s polica postale su bilježnice mojih zamišljenih učenika koje sam ispunjavala kvačicama i ocjenama. Mama se nikada na te moje akcije nije ljutila. Baš suprotno, podržavala me i često bila moja učenica.

A danas... Danas sam najbolja mama dječacima Vitu i Tinu i najbolja prijateljica suprugu Kristijanu. Imam dva psa, malog Charliea i velikog Stinga. Uživam u našim zajedničkim šetnjama šumom. Volim zimu i zimske radosti. Volim kuhati (i jesti u dobrom društvu). Opuštam se čitajući, uz kavicu. Vesele me obiteljska druženja. Glazba je i danas nezaobilazna u mojoj obitelji, samo što su tatu u sviranju zamijenili moji dečki i suprug. I dalje volim plesati! Da nisam učiteljica, sigurno bih bila  plesačica. Kao učiteljica, uživam prenositi ljepotu glazbe i plesa svojim učenicima. Da bih što bolje razumjela djecu i njihove potrebe, i dalje učim, i dalje se školujem. Nakon završene Učiteljske akademije u Zagrebu, završila sam i tri meni posebno važne edukacije: Korak po korak, Čitanje i pisanje za kritičko mišljenje i Montessori pedagogija.

Volim se smijati. Veselim se sunčanom danu, rascvjetalom cvijetu, dugi na nebu, zreloj rajčici u vrtu! U radu s djecom najviše me vesele dječji osmjesi. Očekujem ih puno u Novoj školi…